Reglement Matchplay

Zie ook het NGF boekje Regel 2 voor meer informatie over Matchplay

Matchplay is een spannende spelvorm, waarbij normaliter de snelheid wat hoger ligt. Twee spelers spelen een wedstrijd tegen elkaar en proberen zo veel mogelijk holes te winnen.

In het kort:

 • Matchplay wordt gespeeld per hole.
 • Een hole wordt gewonnen door de partij die de hole uitspeelt in het minste aantal slagen, tenzij de Regels anders bepalen.
 • De stand van de match wordt als volgt uitgedrukt: zoveel “holes voor” (holes up) of “gelijk” (all square), en zoveel holes “te spelen”.
 • Een match is gewonnen wanneer een partij meer holes voor staat dan er nog te spelen zijn. Als de stand na 18 holes gelijk is, kan de WTC de vastgestelde ronde verlengen met zoveel holes als nodig zijn om een match te beslissen.

Voorbeeld:
Als speler 1 tien holes wint en speler 2 geen, is speler 1 de winnaar van de wedstrijd. Er zijn immers nog maar 8 holes te spelen en met 8 punten kan speler 2 niet meer gelijk komen.

Tijdens matchplay is het niet noodzakelijk om uit te holen:

 • Het is toegestaan om op de dag van de wedstrijd de baan bespelen.
 • Het is toegestaan om een hole of match op te geven (“to concede”) wanneer een speler niet meer in staat is om een lager aantal slagen te halen dan zijn of haar tegenstander.
 • Het is toegestaan je tegenstander een put te “geven”. Hiermee sta je toe dat je tegenstander zijn of haar bal opraapt en de putt als gemaakt beschouwd. De “gegeven” putt telt wel als één slag.
 • Je kan ook je tegenstander vragen of je de putt mag hebben. Is het antwoord “ja” dan mag je je bal oprapen en tel je één slag bij. Is het antwoord “nee” dan speel je door.
 • Een gegeven slag, hole of match mag niet worden geweigerd of herroepen.

ALGEMENE STRAF
Daar waar normaal een strafslag wordt gerekend voor overtreding van een regel geldt bij matchplay is verlies van de hole, tenzij anders is bepaald

De knock-out wedstrijden

De deelname is gerelateerd aan een constante verdubbeling van 2. Dus 2-4-8-16-32 enz. Bij het niet overeenkomen van deze criteria spelen de benodigd laagste handicappers de 1e KO ronde niet mee.De rest van de 1e ronde wordt door loting samengesteld.

De wedstrijden worden buiten de andere competitiewedstrijden om gespeeld op afspraak tussen de 2 spelers. De betreffende ronde eindigt bij zonsondergang van de opgegeven data.

In de knock-out fase wordt de reguliere puntentelling gehanteerd. Wanneer de stand na 18 holes spelen gelijk is (“A/S” oftewel “All Square”) wordt er doorgespeeld tot één van de twee spelers, één hole wint.

BELANGRIJK: Zorg dat de score en scorekaarten bij de wedstrijdleiding terecht komen.

De kleine letters

Wedstrijd reglement

Zie: http://www.nppb.nl/wp-content/uploads/02/Wedstrijdreglement-1.pdf

Het algemene wedstrijdreglement regelt enerzijds de zaken die niet direct thuishoren in de golfregels of die voor een goed en consistent beleid verduidelijking en/of aanvulling behoeven.

Dit reglement is bindend voor alle activiteiten georganiseerd door of onder auspiciën van de NPPB.

Scorekaart

 • Er is 1 scorekaart voor de twee spelers die tegen elkaar spelen.
 • Spreek met elkaar af wie de score noteert.
 • Zorg ervoor dat de score kaart duidelijk te lezen is.
 • Zorg ervoor dat na afloop de score en kaart bij de wedstrijdleiding terecht komt.

Starttijd

Zorg dat je op de speelafspraak op tijd aanwezig bent (Zie regel 3 van het Wedstrijd Reglement), indien er geen verhindering bekend is:

Ben je verlaat of kun je niet geef dit dan direct door aan je tegenspeler(ster)
WIJ NODIGEN ALLE LEDEN UIT OM OP DE FINALEDAG TE SUPPORTEREN VOOR HUN FAVORIET.Succes op de baan !